Нови заведения ще изкушават туристите да прекарват повече време в Стария

...
Нови заведения ще изкушават туристите да прекарват повече време в Стария
Коментари Харесай

Кметът за казуса с къщите в Стария град: Трябва консенсус

Нови заведения ще изкушават туристите да прекарват повече време в Стария град, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg.  Планът е къщата на ул. " Съборна 20 ", чиято несполучлива концесия е прекъсната, както и туристическият център на площад " Хисар капия " да се трансфорат в кафене или ресторант.

Преди седмици от Общината анонсираха концепцията за засищане архитектурния резерват с места за занимания по сходство на квартал " Капана " като за задачата се освободят къщите с експозиции на на пловдивските художници Енчо Пиронков, Ди Киро и Слона, а експозициите им се съберат в обща галерия.

Тези планове обаче срещнали отпор, получено е и писмо от наследниците на Ди Киро против концепцията, по тази причина тя няма да се случи в цялостния си тип, описа кметът Иван Тотев, който разяснява проблема по следния метод:

" За къщите е значимо да има консенсус. В момента не приказваме кое е вярно, кое не - в тази ситуация приказваме, че в един интервал някой взима нещо, подписва контракт, поставя едни картини и къщата е завзета.

Изведнъж се оказваме в обстановка – имаме общинска благосъстоятелност, за която Общината не може да каже нищо, тя към този момент не е наша. Общината я е дала, само че не може да си я вземе назад. Ние имаме право да правим с къщата на Слона каквото желаеме – тя е общинска. И не аз, не заместник-кметът, а Общинският съвет има цялостното право да се разпореди, само че няма опция ", разказа обстановката Тотев. " Идея, която е дадохме, по-скоро няма да се осъществя. Какво значи един създател да има галерия в къща за безконечни времена, това значи, че затваряме опцията за новите създатели. Сега имаме безконечна експозиция на Слона, на Пиронков, на ди Киро. Всички са безконечни експозиции. Но къщите ще свършат по някое време, тогава какво вършим? "
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР